Räksoppa

Nu när det är kallare ute är det ju såååå gott med en värmande soppa. Jag har några favoriter och denna har vi gjort en gång tidigare men nu var det dags igen. MUMS! Har ni inte testat denna innan så måste ni göra det, supergod. Jag köpte frysta räkor med skal, goda och bra mycket billigare än färska och det tar ju faktiskt bara någon timme att tina dem på tidningspapper. En perfekt helgrätt med en kallt glas vitt vin till!
 
 
2 port varmrätt eller 4 port förrätt
 
500 gram oskalade räkor (jag tog 700g frysta räkor med skal)
1/2 gul lök
1 morot
1/2 röd eller gul chili
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt, peppar och cayennepeppar – efter tycke och smak
 
Skala räkorna – men spara skalen/renset. Skala och hacka lök samt hacka morot och chili. Då soppan ska serveras slät spelar det ingen roll hur stora bitarna är. Smält smör i en stor kastrull/gryta och fräs hacket glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, vin och fond. Låt koka i 10 minuter. Vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda efter tycke och smak. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av kastrullen från plattan och sila soppan. För att hålla soppan varm låt den stå på svag värme på plattan. Lägg i räkorna direkt i den djupa tallriken och häll på soppan över räkorna. Servera med gott bröd och gott pålägg och gärna lite aioli.
 
Inspiration: Jennys Matblogg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0