Hemmagjorda köttbullar med gräddsås

Jag erkänner att vi här hemma ofta är lite lata av oss och köper färdiga köttbullar som vi har i frysen för att då och då steka på och serverar med pasta eller potatis. Äldsta sonen älskar dessa köttbullar och de går snabbt att tillaga så vips har man middag som sonen älskar på bordet. Men självklart kan ingenting mäta sig med hemmagjorda köttbullar som man vet vad de innehåller och man kan krydda dem precis som man önskar. Köttbullarna tillsammans med denna underbara gräddsås kommer aldrig kunna mäta sig med köpta köttbullar så från och med nu blir det hemmagjorda köttbullar och de frysta köpeköttbullarna åker endast fram i absoluta nödfall. Dessutom älskade sonen denna maträtt och tog om två gånger och det kära läsare händer inte ofta!
 
 
4 port.
 
Potatis
ca 600g nötfärs
3/4 dl ströbröd
3/4 dl grädde
1 ägg
1/2 gul lök
Salt och peppar
En nypa socker
 
Steksky från köttbullarna
4 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
Maizena utrört i lite vatten
 
Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke och låt stå och svälla en stund. Finhacka under tiden löken (väldigt smått) och stek den i lite smör. Salta och häll en nypa socker över löken och stek till löken blivit mjuk och fått lite färg. Häll i löken i ströbrödsblandningen. Blanda sedan i nötfärsen och salta och peppra rejält (hade nästan 1 tsk salt i). Forma små köttbullar av smeten och lägg dessa på en våt skärbräda. Stek köttbullarna i smör till de är klara. Lägg köttbullarna åt sidan och gör såsen i stekpannan med stekskyn från köttbullarna som grund. Häll i samtliga ingredienser till såsen i kastrullen och vispa. Red av med maizena utrört i lite vatten till önskad konsistens. Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar om det behövs. Servera köttbullarna och såsen med nykokt potatis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0