Lax - och räkgryta

Denna rätt gjordes för några veckor sedan och var riktigt god! Lite lyxigare känsla med egenskalade räkor och då man gör egen fond på räkskalen men oj vad gott det blir! Enda jag kan säga är att rätten skulle kunna ha lite mer hetta/kryddor då den är väldigt mild i smaken, då skulle den bli perfekt! Hade pressad potatis till som ju är så gott till en såsig rätt!



500 g räkor med skal
Smör
2 dl rödvin (matlagningsvin går bra)
1 dl vatten
100-200g schalottenlök (delad i klyftor)
2 vitlöksklyftor (hackade)
500 g laxfilé (delad i bitar)
1 msk tomatpuré
Lite timjan
1/2 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl vispgrädde
Vetemjöl

Skala räkorna och bryn skalet i en gryta med en klick smör. Tillsätt rödvin och vatten och låt puttra ca 10 minuter.
Skala under tiden lök och dela i bitar samt hacka vitlöksklyftor. Sila av räkbuljongen som du sparar och tillsätter senare. Bryn sedan lök och vitlök i grytan med en klick smör. Tillsätt räkbuljong, tomatpuré, fiskbuljongtärning och timjan grytan. Blanda i grädden och gör en redning på vetemjöl och lite grädde som blandas i tills önskad konsistens är uppnådd. Låt sjuda några minuter, blanda ner laxbitarna och koka på svag värme ca 5 minuter. Lägg i de skalade räkorna och låt de bli varma. Servera med kokt pressad potatis.

Inspiration: Victorias provkök


Kommentarer
Postat av: cicci

åh ser så gott ut!!!



men du kul med grillen, why? haft en tävling med dem också? :) jätte fin!



tycker absolut att vi kan göra något ihop ang böckerna!



kram från en trött cecilia :)

2011-06-17 @ 23:30:25
URL: http://blogg.mama.nu/ceciliasvensson/
Postat av: Jenny



Det ser jättegott ut ! :-)

Postat av: ☆ m a l i n .

Ser galet gott ut!

2011-06-18 @ 13:49:26
URL: http://carlssonmalin.blogg.se/
Postat av: kajsa

Måste testa ditt recept på Lax-och räkgryta i helgen. Lät riktigt mumsigt.

2011-06-29 @ 15:09:03
URL: http://vartunderbaraliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0