Juldagen

Hoppas att ni har haft en lika underbar julafton som jag :) Jag har en riktig härlig juldags-slappande i soffan just nu - maken är på mellandagsrea i någon elektronikaffär, sonen sover efter lunchen och jag har krypit ner under en filt med julmust, rocky roads och filmen Ensam hemma!
Visar lite bilder från våran julafton med underbar mat - vi började dagen med underbar frukost, åt klassiskt julbord efter Kalle Anka och senare på kvällen åt vi hummer med limeaioli och pepparkakscheesecake till kaffet. Vi har rester för flera dagar framöver så inga problem att komma på vad vi ska laga till middag här inte :)


Godsaker


Korvar, prusciutto och salami i massor!


Min egen lax- och löjromstårta, recept kommer inom kort!


Whiskysenap, se recept nedan!


Ägghalvor med fyllning - räkröra och kräftstjärts- och romröra


Sill med sweet chili och basilika, se recept nedan


Senapssill, se recept nedan


Rökt lax och regnbåge


Gravad lax och rödbetssallad


Revbensspjäll


Janssons frestelse


Pepparkakscheesecake, recept hittar du HÄR!


Hummer


Några av julklapparna - en låda för färska örter...


...en ny äggklocka då vår gamla är på väg att gå sönder och en egg-
perfekt eggtimer!


Whiskysenap

Whiskysenap, 1 burk:
0,5 dl Colemans senapspulver
0,5 dl vetemjöl
1,25 dl kokande vatten
1 krm salt
2 msk brunt farinsocker
2 msk strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 msk whisky
1 msk vispgrädde

Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål. Häll på kokande vatten, vispa till en smet. Smaksätt med salt, farinsocker, strösocker, vitvinsvinäger och whisky. Rör ner den ovispade grädden i senapsblandningen och rör allt slätt. Smaka av och tillsätt mer grädde eller socker om du tycker att den är för stark. Häll upp i burk och förvara i kylskåp.


Senapssill

2 pkt 5–minuterssill (à 420 g)
1 dl crème fraîche
flingsalt och svartpeppar från kvarn
2 dl senapssås (se recept nedan)

Senapssås
1 dl senap, svensk, finkornig
2 msk rödvinsvinäger
3 msk strösocker
0.5 tsk flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 dl solrosolja
2 msk espressokaffe, kallt
dill, färsk

1. Senapssås
Vispa samman senap, rödvinsvinäger, strösocker, flingsalt och svartpeppar. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaksätt med kall espresso. Häll av sillen och låt all vätska droppa bort. Skiva sillen i bitar och blanda den med senapssåsen och crème fraîche. Smaksätt med kryddor och fyll en sillburk eller sillkrus och låt med fördel sillen stå 1–2 dagar. Vänd ner färsk skuren dill precis innan servering.

Inspiration: Leila Lindholm

Sill med vitlök, sweet chili och basilika

2 pkt 5–minuterssill (à 420 g)
2 msk sweet chilisås
1 kruka basilika
0.5 st vitlöksklyfta
4 dl grekisk yoghurt
1 st citron, rivet skal
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Häll av sillen och låt all värska droppa bort. Blanda sweet chilisås, hackad basilika, riven vitlök, yoghurt, rivet citronskal, olivolja och krydda med flingsalt och svartpeppar.
Skiva sillen i bitar och blanda den med såsen, fyll en sillburk eller sillkrus och låt med fördel sillen stå 1–2 dagar.

Inspiration: Leila Lindholm


Kommentarer
Postat av: Lisa

Härligt med så mycket god mat! :))

2011-12-28 @ 12:16:01
URL: http://muzicmecupcake.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0