Daimcheesecake med kolasås

I helgen bakade jag en riktig höjdardessert, nämligen en daimcheesecake med kolasås. Har faktiskt aldrig kokat kondenserad mjölk till kolasås själv men det sköter ju sig själv på plattan, bara fylla på med vatten då och då så att burken hela tiden är täckt med vatten. Själva cheesecaken gör man dagen innan den ska intagas och sådant älskar jag, bara att ta fram en stund innan gästerna kommer så den hinner mjukna lite och man slipper stress med fikabröd när gästerna kommer utan allt är redan klart. Jag modifierade receptet lite men ursprungligen kommer receptet från Jennys matblogg, kika gärna in till henne HÄR då hon har massa goda recept på både mat och bakverk!
 
 
3 dubbeldaim
1/2 paket digestivekex
50-100g smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk, sötad
 
Ta etiketten från burken med konderad mjölk och lägg i en stor kastrull med vatten fylld så att burken är täckt. Koka på medelvärme i ca 1,50-2 timmar. Skölj burken med kallt vatten till den kallnat och låt stå i kylskåp till såsen ska användas. 
Krossa digestivekex med mixer, matberedare eller slå kexen till smulor i en plastpåse. Smält smör och blanda kex med smör och tryck ut kexblandningen i en rund form med avtagbar kant, ca 25-26 cm. Låt kexen täcka hela botten och en bit upp på kanterna. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen. Dela tre ägg i vitor och gulor i varsin bunke. Vispa äggvitan till du kan hålla bunken över ditt huvud utan att äggvitan rinner ur. Vispa sedan äggulorna tillsammans med socker, philadelphiaost och vaniljsocker. Vispa till sist grädden lagom tjock i en tredje bunke. Hacka daimen smått och rör ned i grädden. Häll till sist ned ägguleblandningen i äggvitan med en slickepott. Häll sist ned denna blandning i daimgrädden. Häll sedan allt i formen och ställer in i frysen i minst 5 timmar men gärna över natten. Ta fram cheesecaken en kvart innan servering och bred över kolasåsen medan kakan är kall. 
 
Inspiration: Jennys matblogg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0