Helstekt kyckling

Det är inte ofta vi köper hel kyckling men jag förstår egentligen inte varför.... det är ruggigt billigt och ruggigt gott! Bara tiden som kan vara jobbig, den får ju absolut inte vara röd men den ska ju heller inte gå för länge för då blir den torr. Denna gång blev kycklingen helt perfekt, mör och saftig! Gjorde en sås på skyn från kycklingen och serverade allt med ris och sallad. Äldsta sonen som inte är någon storätare direkt åt en stor portion och sa gång på gång att det var så gott - då vet man att man lyckats med middagen :)
 
Jag har inte angett exakta mått nedan då man får känna sig fram så det blir precis som du vill ha det!
 
 
4 port.
 
1 hel kyckling
Smör
Salt & peppar
Färsk timjan
2-3 vitlöksklyftor
Soja
 
Sky från kycklingen
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
Salt & peppar
Soja
Kycklingfond
ev Maizena utrört i vatten
 
Sätt ugnen på 175.200 grader. Skär snitt i kycklingen, dra med fingret mellan köttet och skinnet för att "öppna upp" fickor i snitten. För försiktigt in färsk timjan, vitlöksklyftor och smör i fickorna. Smält ytterligare smör och tillsätt soja. Pensla kycklingen med smöret. Salta och peppra rikligt. Beroende på kycklingens storlek är det svårt att säga exakt tid men våran tog ca 1 timme i ugnen. Låt kycklingen vila när du tagit ut den från ugnen. Använd stekskyn från kycklingen för att göra såsen i en kastrull. Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Tillsätt soja, kycklingfond, salt och peppar efter tycke och smak. Vill du att såsen ska bli tjockare reder du såsen med maizena utrört i lite vatten och låter koka upp. Servera kycklingen med ris, såsen och sallad.

Kommentarer
Postat av: Emma

Hej!

Läser en massa smarriga recept här på bloggen som har soja i receptet. Vilken slags soja är det?

//Emma

Svar: Hej Emma, jag använder till 95% kinesisk soja i mina recept, annars brukar jag skriva japansk soja :)

Kram Camilla
Camilla

2014-02-24 @ 23:46:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0