Äppelkaka

Denna vecka har det verkligen märkts att hösten börjat komma på riktigt och förra helgen var det dags att börja plocka ner äpplen från äppelträden. I år får vi alldeles lagom mycket äpplen, precis som förra året (då borde det ju inte bero på vädret då förra året var en regnsommar och detta år var det en solig sommar). Året dessförinnan fick vi galet mycket äpplen, vi gav bort massa kassar med äpplen till vänner och familj men ändå kunde vi lämna in äpplen till musteriet och få tillbaka flera liter äppelmust hem.
 
Hittade ett riktigt smarrigt recept på äppelkaka hos Kryddburken som testades i helgen och det var verkligen en riktigt god kaka och som precis som receptet utlovade blev den bara godare när den fått stå till sig i kylskåpet under några dagar. Denna äppelkaka kommer absolut göras fler gånger här hemma!
 
 
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker 
150 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

 

Skala och skär äpplena i lagom stora bitar. Lägg alla äppelbitar i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Låt äppelbitarna gärna marineras en stund, t ex genom att förbereda på förmiddagen och sedan baka själva kakan innan servering.

Vispa det rumstempererade smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör om. Häll smeten i en rund form med avtagbara kanter klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit efter de marinerats. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 40-50 min. Garnera gärna kakan när den svalnat med florsockerglasyr och pärlsocker.

 

Inspiration: Kryddburken

 

Kommentarer
Postat av: Lotta H

Ååh, den här måste jag testa! =) Ser ju helt ljuvlig ut!

2013-10-16 @ 10:40:47
URL: http://bakningifokus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0