Oxfilé Provencale

För någon helg sedan åt vi denna fantastiska middag signerad Leif Mannerström. Oxfilé Provencale har vi länge tänkt laga men nu först skulle det bli av och jisses vad gott det var och något vi absolut kommer laga igen. En riktig festmåltid!
 
 
4 pers.
 
ca 1 kg oxfilé
4 vitlöksklyftor
100g mjukt smör
2 msk persilja, finhackad
worcestershiresås
salt & peppar
ca 1 kg potatis, t ex Amandine
3 vitlöksklyftor
Sparris
 
Sätt ugnen på 125 grader. Skala potatis ich skiva den som mynt. Stek potatisen tillsammans med 3 hela skalade vitlöksklyftor i olja i en rymlig stekpanna. Krydda med salt. Tänk på att det tar tid att råsteka potatis så börja med detta i god tid.
Bryn oxfilén runtom i smör, salta och peppra. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek i ugnen till en innertemperatur på 55 grader, det tar ca 25-30 minuter. Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter före servering. Skala och pressa 4 vitlöksklyftor. Blanda med 100g smör och finhackad persilja. Smaka av med worcestershiresås, salt och peppar.
Lägg potatisen på ett serveringsfat som är ugnssäker. Skiva oxfilén och lägg ovanpå potatisen. Salta och peppra. Fördela vitlökssmöret ovanpå köttet. Ställ ugnen på grillelement, 250 grader. Ställ in fatet i ugnen några minuter till smöret smält. Servera med en god sallad, sparris och eventuellt bearnaisesås.
 
Inspiration: Leif Mannerström/Elle Mat & Vin
 

Kommentarer
Postat av: Carolina

Mums, för många år sedan åt jag den rätten på en restaurang men restaurangen stängde och jag har inte hittat rätten igen - måste prova att göra själv! kram

Svar: Jag tycker absolut att du ska testa att göra rätten själv, enkel att göra bara man börjar i tid och superdupergod =) Kram!
Camilla

2013-10-13 @ 18:18:42
URL: http://carolina1979.se
Postat av: Fröken M

Gud va gott !
Det kanske får bli fredagsmiddagen hos oss den här veckan ;)

2013-10-15 @ 13:57:41
URL: http://frokenmela.se
Postat av: Fröken M

Gud va gott !
Det kanske får bli fredagsmiddagen hos oss den här veckan ;)

2013-10-15 @ 13:58:36
URL: http://frokenmela.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0