Kryddig fläskytterfilé med råstekt potatis och tzatziki

Igår blev jag och maken ensamma hemma då sonen bestämt sig för att sova hemma hos mormor och morfar. Då passade vi på att välja ut ett gott och lite festligare recept att äta till lördagsmiddag som fick ta lite längre tid och ha lite mer kryddor än när sonen är hemma. Denna middag blev väldigt smakrik och god och kommer absolut göras igen! Fläskytterfilé med mycket kryddor samt råstekt potatis med smak av ingefära och lime samt en tzatziki med vitlök - mums!
 
 
4 port.
 
Råstekta potatisskivor med lime och ingefära : 
6 – 8 medelstora potatisar
2 salladslök
4 msk hackad ingefära
2 lime
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Torkad timjan
 
Skala och skär potatisen och salladslök i ca 0,5 cm tjocka skivor. Vänd ner allt i en ugnsfast form eller plåt. Hacka ingefära och strö över. Pressa över lime och lägg i klyftorna också. Ringla över olivolja. Krydda med flingsalt, peppar och torkad timjan. Vänd runt allting noga. Stek i ugn 175 grader ca 45 minuter - 1 timme. Rör om då och då.
 
Chilikryddad fläskytterfilé : 
Chiliflakes
Paprikapulver
Colmans senapspulver
Salt och svartpeppar
 
Putsa fläskytterfilén. Häll ut kryddorna efter tycke och smak på en tallrik och rulla köttet så alla kryddor fastnar. Bryn sedan ytterfilén i het stekpanna så den får fin färg runtom. Stick in en stektermometer och slå in i bakplåtspapper. Stek köttet färdigt i ugnen samtidigt som potatisen tills du fått en innertemperatur på 68-69 grader,tar ca 30-40 minuter. Ta ut köttet och låt vila i bakplåtspapperet tills det är dags att skära upp/servera.
 
Tzatziki :
ca 150 gram riven gurka

2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar
 
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta ganska mycket så att vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och tillsätt sedan gurkan. Låt gärna stå kallt ett tag före servering.
 
Servera köttet med den råstekta potatisen och tzatzikin, gärna med en god sallad och kryddsmör.
 
Inspiration: Kryddburken

Kommentarer
Postat av: Anonym

Åh vad gott, detta receptet snor jag:-)

2013-01-27 @ 17:24:00
Postat av: Anonym

Åh vad gott, detta receptet snor jag:-)

2013-01-27 @ 17:24:45
Postat av: anna

Det var jag som postade förra kommentaren

2013-01-27 @ 17:25:34
URL: http://heltenklaanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0