Het räksoppa

Förra helgen provades två nya recept när våra vänner kom på besök för att äta söndagsmiddag hos oss. Som alltid när man provar nya recept är det en chansning men dessa två rätter blev väldigt lyckade smakmässigt. Dock var mängden lite för lite på denna räksoppa, kanske passar bättre för en förrätt till fyra personer eller till två personer för en varmrätt. Men då soppan serverades med färskt grekiskt lantbröd, smör och gräddost samt efterrätt så blev vi mätta ändå :)
 
 
4-5 port förrätt/2-3 port varmrätt
 
500 gram oskalade räkor
1/2 gul lök
1 morot
1/2 röd chili
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt, peppar och cayennepeppar – efter tycke och smak
 
Skala räkorna – men spara skalen /renset. Skala och hacka lök samt hacka morot och chili. Då soppan ska serveras slät spelar det ingen roll hur stora bitarna är. Smält smör i en stor kastrull/gryta och fräs hacket glansigt. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, vin och fond. Låt koka i 10 minuter. Vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda efter tycke och smak. Låt koka i fem minuter till, ta sedan av kastrullen från plattan och sila soppan. För att hålla soppan varm låt den stå på svag värme på plattan. Lägg i räkorna direkt i den djupa tallriken och häll på soppan över räkorna. Servera med gott bröd och gott pålägg och gärna lite aioli.
 
Inspiration: Jennys Matblogg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0