Uppesittarkväll med nygriljerad julskinka och nybakat bröd

Vilken underbar kväll - uppesittarkväll där vi smaskar i oss en underbar julskinka som vi äter med hemmagjord whiskysenap och hembakat bröd - mums! Imorgon är det JULAFTON :)













Griljering av julskinka

1 äggula
3 msk skånsk senap
Ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop äggula med senap. Skär av svålen på julskinkan och pensla över senapsblandningen. Häll över ströbröd. Ställ skinkan i en ugnsfast form och tillaga i ugn i ca 10-15 minuter. Ställ julskinkan att svalna direkt.


Kardemummabröd

2 brödkakor

75g rumstempererat smör
3,5 dl vatten
30g jäst
1 tsk grovmalen kardemumma
3 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl
2 tsk salt

Smält smöret, tillsätt vattnet och låt det få en temperatur på ca 35 grader. Smula jästen i en degbunke och häll över smörvattnet. Tillsätt kardemumma, socker och mjöl. Arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt salt och låt arbeta i 5 minuter till. Låt degen jäsa i minst 40 minuter. Dela degen i två delar och kavla ut dem till två runda brödkakor, ca 2 cm tjocka. Lägg dem på bakplåtsklädd plåt och nagga dem väl. Låt bröden jäsa i ca 45 minuter. Grädda i mitten i av ugnen i 225 grader i ca 12 minuter.


Kommentarer
Postat av: Sluskan

Det går lika bra med palsternackaz kära du

2011-12-27 @ 15:37:45
URL: http://grisslusk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0