GOD JUL

GOD JUL önskar jag er kära läsare! Årets mysigaste dag är här och vi har startat morgonen med frukost framför sista avsnittet av julkalendern och barnen har öppnat några julklappar från oss och från tomten som varit här under natten och hälsat på. Tomten måste ha varit hungrig för han åt upp både gröt och pepparkakorna vi ställt ut åt honom.
 
Lite sista-minuten tips på en saffransmazarin som var så god och julig kommer här! Ha nu en underbar julafton och njut av en fantastisk dag med nära och kära!
 
 
ca 20 st
 
20 engångsformar av aluminium
200g kallt smör
4,5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1-2 msk vatten
 
4 dl sötmandel
100g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 kuvert saffran
Finrivet skal av 1 apelsin
3 ägg
 
1,5 dl florsocker
1-1,5 msk saft av 1 apelsin
Kumquats, strössel
 
Skär smöret i kuber. Mixa ihop alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare (jag tog elvisp och det gick också bra) till fina smulor. Tillsätt vattnet och kör tills degen bildar en boll. Ställ kallt i ca 30 minuter. Kavla ut degen på lätt mjölat bord. Stansa ut rundlar, lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna och jämna till kanterna. Ställ dem på en plåt. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandeln till fina smulor. Häll över i en bunke. Vispa ner smör och socker. Tillsätt saffran och apelsinskal. Rör i äggen, ett i taget, till en jämn, ganska lös smet. Häll i smeten i formarna. Baka i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter tills fyllningen stannat. Låt svalna. Rör florsocker och apelsinsaft till en glasyr. Klicka ut på kakorna. Dekorera med kumquats och strössel.
 
Inspiration: Amelia Jul
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0