Saffransbullar

Idag har jag och sonen bakat, första bakningen sen efter jag blev gravid så det går åt rätt håll. Har till och med smakat de goda saffransbullarna vi bakade och det var helt otänkbart för några veckor sedan :) Dessa kommer jag absolut att göra igen för de var smarriga - både familjen och grannfamiljen gav tummen upp! Så på med förklädet och julmusiken och baka dessa nu :)
 
 
Saffransbullar med mandelmassa
 
30-35 bullar
 
Deg
50g jäst
17 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert saffran
1 dl strösocker
150g rumsvarmt smör
2 ägg
 
Fyllning
150g rumsvarmt smör
1,5 msk nystött kardemumma
150-200g mandelmassa
 
Sockerlag till pensling
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
 
Smula jästen i en stor degbunke. Mät upp och blanda mjöl och salt. Ljumma upp mjölken till fingervärme. Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggen.
Arbete ihop till en deg och knåda ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt sedan degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter, gärna en timme.
Rör ihop smör och kardemumma tll fyllningen. Kavla ut två rektanglar, ca 1 cm tjocka. Bred på smöret med kardemumman och riv över mandelmassa. Vik ihop degen i ett treslag (vik först över en tredjedel av degen mot mitten, vik sedan den andra tredjedelen över den andra delen). Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter.
Koka upp socker och vatten till ett sockerlag som bullarna ska penslas med. Låt koka 1 minut och låt sedan svalna lite.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter (för mig blev det 13-14 minuter per plåt). Pensla bullarna direkt med sockerlagen och låt svalna.
 
Inspiration: ICAKuriren Härliga Jul

Kommentarer
Postat av: Katarina

Vilka fina bullar! Och roligt att du kunnat baka igen!

2012-11-06 @ 03:12:23
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Simone

yummi,är de nåt som ja måste ha till jul så är de saffran i all form.så himla gott.har ännu inte ätit,tycker de är lite tidigt men då de börjar närma sig jul ska ja allt börja

2012-11-06 @ 16:34:31
URL: http://smulansbakblogg.blogspot.se
Postat av: anette

Åååå vad gott. Snart är det dax även för mig att baka. Kram Anette

2012-11-06 @ 21:34:28
URL: http://anettan.blogspot.se
Postat av: Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma

Mm så gott. Brukar själv baka med vit choklad, det blir med jätte gott.

2012-11-07 @ 10:34:35
URL: http://lottizdays.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0