Cider från Kiviks Musteri


Cider - både alkoholfri och med alkohol - är ju så gott och en riktig törstsläckare. För någon vecka sedan fick jag äran att testa cider från Kiviks Musteri. Tre Astrakan-cider och en Williams-cider. Alla med en procenthalt av 2,2%. Dessa cider har en vuxen smak och är absolut inte söta som vissa cider med bärsmaker kan vara. Dessa cidersorter är dessutom framtagna för att passa till mat - både som dryck till mat och som ingrediens i maträtten. De har en frukthalt på 35-45%.

Visste du detta om cider?
- Cider får endast ha tillsats av päron- och/eller äppeljuice - inga andra juicer får förekomma.
- Aromer får användas men det ska alltid framgå om det är ett päroncider eller ett äppelcider i grunden.
- Frukthalten måste alltid vara minst 15%.
- Alkoholhalten får vara max 8,5%.



Astrakan Äppelcider torr - passar till rätter med kyckling, fläsk och svensk husmanskost.

Astrakan Äppelcider halvtorr - passar till kryddstarka rätter såsom asiatisk mat.

Astrakan Fläderblom halvtorr - passar bra till bärdesserter.

Williams päroncider halvtorr - passar bra till ett buffébord, tapas och ostbricka.



Receptförslag:

Cidermarinerade räkor

4 pers. som förrätt

4 tomater
1 gul lök
1 dl tomatjuice
1/2 dl Astrakan torr eller halvtorr
1 msk pressad limejuice
2 msk sweet chili sås
1 tsk tiger sauce
ca 800g oskalade räkor/240 g skalade räkor
Surdegsbröd

Koka upp vatten i en kastrull. Gör tunna snitt i tomaternas toppar. Lägg dem i det kokande vattnet och sjud i ca 1/2 minut eller till skalet börjar lossna. Tag upp tomaterna och spola med kallt vatten. Drag bort skalet och ta bort kärnor och kärnhus. Skär tomatköttet i mindre bitar och lägg i en stor skål. Skala och finhacka löken och blanda med tomaterna. Blanda sedan i tomatjuice, cidern, färskpressad lime, tigersauce och sweet chili sås.
Skala räkorna och lägg i marinaden. Låt stå kallt i minst två timmar. Servera räkblandningen med ett gott surdegsbröd och Astrakan Äppelcider halvtorr.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0