Citron- och salviakyckling med matvetesallad

Hur ofta lagar man en hel kyckling till middag? Inte speciellt ofta om jag får erkänna, för mig blir det oftast kycklingfilé eller möjligtvis grillad kyckling men detta recept gjordes för några veckor sedan och har man bara lite tid så går det alldeles utmärkt att laga mat på en hel kyckling! Denna rätt känns dessutom väldigt nyttig!

3-4 port.

1 hel kyckling
3 dl matvete
1 buljongtärning (höns)
1 citron (skal och saft)
1 kruka salvia
1 msk olja
2 msk flytande honung
1 tsk soja
1/2 rödlök
salladslök
1/2 gurka
2 tomater
1/2 kruka persilja
valfri sallad
Olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Koka matvete enligt förpackningens anvisning. Tillsätt en buljongtärning i vattnet till matveten. Riv skalet av citronen och dela den i två halvor. Hacka salvian. Blanda en glaze av olja, honung, soja, den hackade salvian, hälften av citronskalet och saften från en halv citron. Dela kycklingen mitt itu. Salta och peppra kycklinghalvorna rikligt runtom. Lägg kycklinghalvorna i en långpanna, brett isär. Pensla kycklingen runtom med glazen och tillaga i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära ett snitt i kycklingen och se att köttsaften är klar och utan rosa inslag. Dela kycklingen i portionsbitar.
Finhacka rödlök, salladslök och gurka. Dela tomater i klyftor. Blanda nykokt matvete med lök, gurka och tomater. Hacka persilja och blanda ned i matvetesalladen tillsammans med valfri salladssort. Blanda en dressing av 1 msk olja, resten av det rivna skalet av citronen samt saft från en citronhalva. Salta och peppra och blanda med matvetesalladen. Servera kycklingen med matvetesalladen och lite citron- och salviasky.


Kommentarer
Postat av: E m e l i e | Mode och vardag

sv: ja det är ju en av de goaste maträtterna som finns haha :D

2010-09-17 @ 10:45:36
URL: http://emeliepetterssson.blogg.se/
Postat av: Helena

Natteravn är ju fantastiskt bra! =) /GK

2010-09-17 @ 12:29:43
URL: http://geekspeak.blogg.se/
Postat av: MOA

SVAR: Det är bra :)

2010-09-17 @ 22:18:55
URL: http://moawernerssonn.blogg.se/
Postat av: sophia

SVAR: Ja, det är ju alltid kul att få lite filmtips! :)

2010-09-18 @ 13:11:10
URL: http://sophiawinquist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0